fbpx
Site Overlay

Over Boekencurator

Ik ben Corina Maduro, regelmatig zó enthousiast over een boek, dat ik er niet over uitgepraat raak. Ik zit bovenop het nieuws uit de boekenwereld: welke boeken verschijnen binnenkort? Welke klassiekers verdienen meer aandacht? Waarom zijn vertalers eigenlijk zo belangrijk? Welke trends zijn er?

Met mijn bedrijf boekencurator bouw ik aan een brede community van lezers. Ik geef boekentips via social media en mijn nieuwsbrief, organiseer leesclubs en workshops voor literature organisaties, festivals en uitgeverijen, coach de Schwob Young Community voor het Nederlands Letterenfonds, maak podcasts, schrijf artikelen voor tijdschriften en bedenk graag vernieuwende concepten.

Wil je meer weten? Kan ik je helpen om lezers te bereiken? Of, eens van gedachten wisselen over een nieuw project? Stuur een mail naar info[at]boekencurator.nl

Waar het allemaal begon

Mijn ouders zijn echte filmfanaten. Er waren geen boeken in huis, maar we keken graag veel films. Ik herinner me nog goed dat we naar de bioscoop gingen voor The NeverEnding Story. Een film over een jongen die zich verliest in lezen. Op een dag stuit hij op een magisch boek ‘Het oneindige verhaal’. Al lezend maakt hij een geweldig avontuur mee en intussen leert hij dat hij een stem heeft, dat zijn stem waarde heeft. 

Dat vond ik wel wat! Ik fantaseerde dat ik ook zo’n boek zou vinden. Vervolgens kwam ik er achter dat deze film gebaseerd was op een echt boek! Ik begon te lezen en werd een vaste klant van de bibliotheek in Kanaleneiland. Inmiddels heb ik zelf een mooie collectie boeken in mijn kasten staan, waar ik elke dag blij naar kijk.

Van lezer naar Boekencurator

In de eerste jaren na mijn afstuderen heb ik voor een aantal culturele instellingen gewerkt als projectcoördinator. Ik specialiseerde mijzelf in mediaeducatie en de doelgroep jongeren (met name vmbo’ers) vanaf 12 jaar. De focus lag op het ontwikkelen van projecten en workshops voor het onderwijs in samenwerking met kunstinstellingen en festivals in heel Nederland. Ook stond ik aan de wieg van de eerste leerlijn mediaeducatie. Na een uitstapje van een aantal jaar naar banen (financieel manager en HR) bij webbureaus keerde ik weer terug naar de Culturele sector als ZZP’er en werkte ik voor diverse festivals (Crossing Border Festival en STRP) als communicatiemanager. Ik ontwikkelde nieuwe websites en campagnes in samenwerking met designbureau’s, schreef marketing en communicatieplannen, ontwikkelde strategieën gericht op het neerzetten van een identiteit en het bereiken van het publiek. Ik schreef en redigeerde teksten, liet publieksonderzoek uitvoeren, stuurde teams en stagiaires aan en initieerde nieuwe samenwerkingen.

In mijn vrije tijd las ik boeken, soms veel en soms weinig. Ik deelde steeds vaker iets over een gelezen boek op Instagram en ontdekte daar een hele fijne lezerscommunity. De bal begon als vanzelf te rollen. Inmiddels heb ik met mijn bedrijf Boekencurator de perfecte uitlaatklep gevonden voor mijn grote liefde voor lezen én mijn ervaring als projectontwikkelaar, educator en communitybuilder.