fbpx
Site Overlay

Leesclubs

Ik organiseer regelmatig leesclubs. Vaak online maar ook op mooie toepasselijke plekken in Nederland. Aan zee, tijdens een literatuurfestival of in een museum. Je kunt per editie beslissen of je meedoet. Eerder besproken titels: De overgang van Venus van Shirley Hazzard, Thuis van Toni Morrison, Veranderen: methode van Édouard Louis, Zee nu van Eva Meijer, De vervlogen helft van Brit Bennett, De tweede plaats van Rachel Cusk, Open water van Caleb Azumah Nelson en Liefde in de grote stad van Sang Young Park.

Algemene informatie over leesclubs

  • Je kunt per editie beslissen of je meedoet.
  • De bijeenkomsten zijn online via zoom óf op een passende en fijne locatie ergens in Nederland.
  • De groepsgrootte is 10 tot 15 personen.
  • De leesclub duurt meestal anderhalf uur.  
  • Voorafgaand krijg je extra, verdiepende informatie over de auteur en de thema’s uit het boek.
  • Als gespreksleider stel ik vragen en zorg ik ervoor dat iedereen die iets wil zeggen of vragen daar ook de kans voor krijgt. Ik vind het belangrijk dat het gesprek veilig voelt voor alle deelnemers.
  • Ik hanteer geen vaste vragenlijst, maar laat me vooral leiden door het boek en reacties van de deelnemers. Iedereen is vrij om ook vragen te stellen en ervaringen te delen. Zo duiken we samen via scenes, karakters en thema’s dieper in het boek. Daarnaast kijken we naar alles wat opvalt: schrijfstijl, woorden, structuur, opbouw, titel, omslag, etc.
  •  Je mening over het boek bewaar je altijd tot aan het eind van de sessie. Dit is belangrijk!
  • Voor wie het spannend vind: een leesclub zou nooit moeten voelen als een mondeling examen. Er is geen goed of fout, ook heb je geen ervaring nodig om mee te kunnen doen. Verwacht vooral een ontspannen gesprek, leesplezier staat voorop.
  • Heb je nog een vraag? Neem contact met je op per mail via info[at]boekencurator.nl.

Schwob Young leesclub bij antiquariaat Colette in Den Haag.

Vier keer per jaar komt er een prachtige collectie Schwob boeken uit. Vertaalde meesterwerken, titels die vaak enorm populair en gewaardeerd zijn in andere landen, maar vreemd genoeg niet (meer) in Nederland verkrijgbaar zijn. Het levensverhaal van een Colombiaanse kunstenares, het Tsjechische mysterie van het neergestortte vliegtuig of een onbekend pareltje van de welbekende Virginia Woolf. Schwob boeken staan garant voor een leesavontuur waar veel over na te praten valt. Daarom ben ik met een een Schwob leesclub in Den Haag gestart voor lezers tot en met 35 jaar. De herontdekte parels bespreken we tussen de boekbergen (of bij mooi weer in de tuin) van antiquariaat Colette

De eerstvolgende leesclub, op 16 april gaat over het boek Bier in de snookerclub van Waguih Ghali.

Meedoen? Er is plek voor 12 deelnemers per editie en deelname is gratis. Meld je aan voor de Schwob Young Leesclub Den Haag via info[at]boekencurator.nl.