fbpx
Site Overlay

Leesclubs

Regelmatig, ongeveer eens per maand, organiseer ik een leesclub. Vaak online maar ook op mooie toepasselijke plekken in Nederland. Zoals aan zee, tijdens een literatuurfestival of in een museum. Het is geen vaste club, dus je mag per editie beslissen of je meedoet. Eerder besproken titels: De overgang van Venus van Shirley Hazzard, Thuis van Toni Morrison, Veranderen: methode van Édouard Louis, Zee nu van Eva Meijer, De vervlogen helft van Brit Bennett, De tweede plaats van Rachel Cusk, Open water van Caleb Azumah Nelson en Liefde in de grote stad van Sang Young Park.

Nieuw! Schwob leesclub bij antiquariaat Colette in Den Haag.

Vier keer per jaar komt er een prachtige collectie Schwob boeken uit. Vertaalde meesterwerken, titels die vaak enorm populair en gewaardeerd zijn in andere landen, maar vreemd genoeg niet (meer) in Nederland verkrijgbaar zijn. Het levensverhaal van een Colombiaanse kunstenares, het Tsjechische mysterie van het neergestortte vliegtuig of een onbekend pareltje van de welbekende Virginia Woolf; Schwob boeken staan garant voor een leesavontuur waar veel over na te praten valt. Daarom start ik met een Schwob leesclub in Den Haag. Op zondag 16 oktober is de eerste, en daarna elk kwartaal een volgende editie. Om precies te zijn op 15 januari, 16 april en 16 juli, steeds van 11.00 – 12.30 uur. De herontdekte parels bespreken we tussen de boekbergen (of bij mooi weer in de tuin) van antiquariaat Colette

De eerste leesclub, op 16 oktober gaat over het boek Kitchen van Banana Yoshimoto. Leer hier meer over dit boek.

Doe je mee? Je kunt per editie meedoen, of je gelijk voor de hele reeks opgeven. Ik maak ruim vantevoren bekend welk Schwob-boek we bespreken. Er is plek voor 12 deelnemers per editie en deelname is gratis. 

Meld je aan voor de Schwob Leesclub(s) via info[at]boekencurator.nl.

Algemene informatie

  • Je kunt per editie beslissen of je meedoet.
  • De bijeenkomsten zijn online via zoom óf op een passende en fijne locatie ergens in Nederland.
  • De groepsgrootte is 10 tot 15 personen.
  • De leesclub duurt meestal anderhalf uur.  
  • Voorafgaand krijg je extra, verdiepende informatie over de auteur en de thema’s uit het boek, naast de praktische informatie. 
  • Ik ben de gespreksleider: stel vragen en zorg ervoor dat iedereen die iets wil zeggen of vragen daar ook de kans voor krijgt, dat het gesprek veilig is en blijft voor alle deelnemers.
  • Ik hanteer geen vaste vragenlijst, maar laat me vooral leiden door het boek en reacties van de deelnemers. Iedereen is vrij om ook vragen te stellen en ervaringen te delen. Zo duiken we samen thema voor thema en/of per karakter dieper in het boek. Daarnaast kijken we naar alles wat opvalt: schrijfstijl, woorden, passages, opbouw, de titel, het omslag, etc, etc) Je mening over het boek bewaar je altijd tot aan het eind van de sessie. (Dit laatste is belangrijk!)
  • Voor wie het spannend vind: de leesclub is geen mondeling examen er is geen goed of fout. Ook heb je geen ervaring nodig om mee te kunnen doen. Verwacht vooral een ontspannen gesprek.
  • Heb je nog een vraag? Neem contact met je op per mail via info[at]boekencurator.nl.