fbpx
Site Overlay

7 februari online leesclub over Empusion van Olga Tokarczuk, 20.00 – 21.30

Met als speciale gast vertaler Karol Lesman.

Een natuurgeneeskundig griezelverhaal? Een feministisch antwoord op De Toverberg van Thomas Mann?

Ik dacht gelijk: dat wil ik wel lezen! Ook omdat het is geschreven door nobelprijswinnaar Olga Tokarczuk, dat belooft wat! Echt een boek waar je over wil napraten. Daarom organiseer ik een online leesclub. Doe je mee? Meld je gratis aan via info[at]boekencurator.nl en bestel het boek via de uitgever of haal het bij de bibliotheek.

Empusion (Spreek als Grieks woord uit) speelt zich af in in 1913 in een sanatorium voor longziekten. Student Mieczysław Wojnicz reist af naar een beroemd sanatorium in de bergen van Nedersilezië in de hoop dat de heilzame berglucht en de nieuwste behandelingen hem kunnen genezen.

Hij neemt zijn intrek in een pension voor heren, waar patiënten uit heel Europa net als in Thomas Manns De toverberg onophoudelijk met elkaar filosoferen. Is er een oorlogsdreiging in Europa? Wat is de beste staatsvorm? Bestaan duivels? Kun je aan een tekst zien of die door een man of een vrouw is geschreven? Ondertussen raakt Mieczysław gefascineerd door de vele verontrustende gebeurtenissen die zich in de omgeving voordoen.

Aan het begin van de leesclub schuift vertaler Karol Lesman aan om te vertellen over de uitdagingen die hij tegenkwam bij het vertalen van deze roman.

Kijk hier naar de speech van Olga Tokarczuk bij het in ontvangst nemen van de Nobelprijs voor de Literatuur 2018.